Bu rapor kişiye özeldir. Rapordaki veriler, KVK Kanunu kapsamında ve her halükarda test dolduranın rızası halinde işlenebilir ve 3. kişilerle paylaşılabilir.
Test raporunu değerlendirirken nelere dikkat etmelisiniz?
Her meslek, her pozisyon ve görev birbirinden farklı teknik ve davranışsal yetkinlikler gerektirir. Bununla birlikte seçilen pozisyonlar itibariyle beklenen sorumluluklar ve yetkinlikler değişmektedir.
Yetkinliklerin seviyesi de önemli bir husustur. Bazı meslek ve işler aynı yetkinliği gerektirmekle birlikte farklı yetkinlik seviyeleri söz konusu olabilir. Bir örnek vermek gerekirse; esnek olmak satış personeli için avantajlı bir durum yaratırken satın alma personeli için dezavantaj yaratabilir. Kısaca her yetkinliğin maksimum seviyede olması beklenmez ve istenmez.
Adayın, çalışanın ya da öğrencinin yetkinlik düzeylerini, sadece şu an için değerlendirmek yerine kişiyi gelecekte üstlenebileceği görevlerin gerektirdiği yetkinlikleri de dikkate alarak analiz etmek daha yararlı olacaktır.
Yetkinliklerin her birini tek başına ele almaktan ziyade bütünsel bakmalı, yetkinlikler arası korelasyonu doğru değerlendirmelisiniz.
Her ne kadar test içi çapraz sorgulamalar olsa da manipülasyon yapma ihtimali söz konusu olabilir. Bu tür durumlar için ilk sayfada MP koduyla uyarı yapılmaktadır. Bu bakımdan yetkinliklerin ayrı ayrı ve birlikte değerlendirilmesi size daha fazla fikir verecektir.
Yeterli bulunmayan yetkinliklerin ne şekilde sağlanacağı (Eğitim vb. uygulamalar) üzerinde durulmalı, değerlendirilen kişinin nasıl destekleneceğine ilişkin planlamalar yapılmalıdır. MOERS Kariyer Envanteri’ni, işe alımda, eğitim ihtiyaç analizinde, performans değerlendirme uygulamasının potansiyel analizi fazında, kariyer planlama ve polivalans çalışmalarınızda güvenle kullanabilirsiniz.
Öğrenci uzun süreli olarak odaklanabilir. Dikkat dağıtan unsurları eleyip işine kolayca odaklanabilir. Algıları açıktır ve belli noktalara yoğunlaştırabilir. Bu nedenle daha spesifik görevler önerilebilir. Hata yapma olasılığının, odaklanması sayesinde diğer kişilere nazaran düşük olması beklenir. Sevdiği ve ilgi alanı içinde olan işlerde tam odaklanmayla çalışır. Bu odaklanma sayesinde verimli olacaktır. Dikkat gerektiren işlerde başarılı olması beklenir.
Öğrenci, problem çözme potansiyeli açısından ileri bir seviyededir. Kısa sürede rasyonel çözümler geliştirebilir. Problemi mantıklı biçimde analiz eder, doğru şekilde tanımlar ve sistematik biçimde çözebilir. Mantık silsilesi çerçevesinde etkenleri doğru biçimde ve eksiksiz sıralar. Sorun çözme sürecindeki tüm basamakları zihninde canlandırabilir. Değerlendirme yeteneğinin gelişmiş olduğu düşünülebilir.
Sorumlulukları konusunda duyarlı olduğu söylenebilir. Sorumluluklarını yerine getirme konusunda istekli davranması beklenir. Üzerine düşen görevleri zamanında ve istenilen biçimde gerçekleştirmek ister. İlişkilerinde güvenmeyi, güvenilmeyi önemser. Öğrenci, hesap vermek gerektiğinde dış referansları değil içsel faktörleri baz alır. Önceliklendirmede pek sorun yaşamayacağı öngörülebilir.
İletişim yeteneğinin gelişmiş olduğu düşünülmektedir. Yoğun müzakere ve ikna gerektiren işlerin gerektirdiği iletişim düzeyinde olduğu ifade edilebilir. Öğrenci, kendini, duygularını, düşüncelerini etkin biçimde ifade etme becerisine sahiptir. Dinleme yeteneği gelişmiştir. Karşı tarafa da konuşma olanağı yaratır. Anlaşılır bir dille konuşup farklı konum ve kültüre sahip kişilerle uygun biçimde iletişim kurabilir. Mesajları doğru biçimde anlayıp karşısındakine de doğru biçimde anlatabilir. Karşısındaki insanların duygularını anlama konusunda duyarlı olduğu öngörülmektedir. İlişkilerini sağlıklı bir temele oturtabilir, yönlendirebilir. Daha çok açık iletişimi tercih etmesi beklenir.
Sonuca yönelebilmekle beraber öğrencinin sonuç odaklı olduğu söylenemez. Hemen eyleme geçmeden önce bazı değerlendirmelere ihtiyaç duyar. Başarılmış durumun gelecek görüntüsünü zihninde canlandırmada zorlanabilir. Eyleme geçmek için kendini pozitif olarak motive etmesi her durumda mümkün olmayabilir. Başaramama korkusunu zaman zaman hisseder.
Öğrenci, değişime, öğrenmeye açık, duyarlı, ilgileri yüksek, bireysel farkındalığı olan biridir. Çoğunlukla önyargılarla hareket etmez. Benliğinin sınırlarını kestirebilir ve çoğunlukla kendisiyle yüzleşebilir. Kendine, çevresine, işine ve olan bitene ilgisini çoğu zaman diri tutabilir. Merak eder ve merakını gidermek, öğrenmek için istek duyar. Performansıyla ilgili geri bildirim almak onun için önemlidir.
Öğrencinin kendine oldukça güvendiği, güven sorununu pek yaşamadığı düşünülebilir. Genelde kendini yeterli ve değerli hissedecektir. Kendiyle ve geçmişiyle barışık olduğu söylenebilir. Farklı durumlarda genellikle cesaretini muhafaza edebilir. Yapamadığı durumlarda başkasını suçlamayacağı öngörülebilir. Bu durum cesaretini yitirmesine doğrudan yol açmaz. İçsel değerlendirmesi genelde olumlu, kendine yönelik tutumu çoğu zaman gerçekçidir. Bu durum, kendi yaşamını denetleme duygusunu ayakta tutar. Öğrencinin rekabetçi yapılarda sıkıntı yaşamayacağı ifade edilebilir. Yaptıkları ve yapacakları konusunda başkalarının onayına çok fazla ihtiyaç duymayıp kendi değerlendirmelerini önemseyebilir. Risk alma konusunda istekli davranabilir. Hakkına sahip çıkmak ve aramak ister.
İçe dönüklük-dışa dönüklük konusunda ortalama bir değere sahiptir. Zaman zaman her iki tarafa da uyan davranış özellikleri gösterebilir. Bulunduğu ortamda yeni insanlardan ziyade tanıdıkları arayabilir. Bulamadığında tedirginlik yaşayabilir. Öğrencinin rutin işler konusunda önemli bir sıkıntı yaşamayacağı öngörülebilir. Sosyalleşme konusunda temkinli bir tavır göstermesi beklenir. Zaman zaman kendini dışarıya kapatıp olayları kendi içinde yaşamak isteyebilir.
Takım oyunundan hoşlandığı ve birlikte hareket etmeyi tek başına olmaya tercih edeceği öngörülmektedir. Belirlenen ortak hedef ve değerler çerçevesinde bağlı olduğu takımın iklimine olumlu katkılar sağlayabilir. Takım üyeleriyle etkileşimi genelde uyumlu ve olumludur. Takımla birlikte olmak kendisini motive eder. Sinerjinin yaratılmasına ve açığa çıkmasında katalizör rolü oynar. İşbirliğine ve etkileşime açıktır. Görev alacağı takım üyelerinin duygularını, düşüncelerini önemser, onların varlığından güç alır. Senkronizasyon gerektiren işlerde başarı şansı vardır. Tek başına çalışılan işlerden ziyade birlikte hareket etmenin önemli olduğu pozisyonlarda düşünülebilir. Bazı durumlarda kararı, kendi almak yerine takıma bırakabilir.
Öğrencinin hayal gücü ortalama düzeydedir. Yaratıcı çözümler geliştirmeyi zaman zaman başarabilir. Gözlem yapmaktan hoşlanır. Ortak normlar ve kabuller önemli olmakla birlikte zaman zaman farklı yolları denemek zor gelmez. Güncel olana göre hareket etmesi beklenir.
Tertipli olmaktan ve düzenli çalışmaktan hoşlandığı düşünülmektedir. Çalışmasını genelde bir sistem ve düzen dahilinde yürütmesi beklenir. Yapması gerekenleri olması gerektiği şekliyle sıralayabilir, tasnif edebilir. Olağanın dışına çıkmak öğrenciyi tedirgin edebilir.
Öğrencinin her tür baskıyı kaldırması beklenir. Belirsizlik ve stresle başa çıkmakta zorlanmaz. Hatta stresten beslenebilir. Baskı karşısında dağılmaz. Soğukkanlı davranması ve panik yaşamaması beklenir. Stres eşiği yüksektir. Psikolojik açıdan dayanıklıdır. Yüksek stresli ortamlarda kontrolü yitirmez. Daha fazla görev ve sorumluluk üstlenmekten çekinmez. Kriz dönemlerinde ön plana çıkabilir.
Hareketli bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Öğrencinin, durağanlık gerektiren faaliyetlerden çok hoşlanmayacağı öngörülebilir. Okul ve branş seçiminde bu husus göz önünde tutulmalıdır. Enerjik bir profil çizer, normalden hızlı hareket etmesi beklenir. Çoğunlukla sabırsız davranabilir. Genellikle ertelemez. Diğer insanlara göre daha stresli bir yaşama sahip olması muhtemeldir. Daha çok çalışıp daha az tatil yapmayı yeğleyebilir. Çoğu zaman konuşmalarında kesinlik gözlenir. Aynı anda birden fazla iş yapmaya kalkabilir. İşi başkasına vermek yerine kendi yapmayı tercih edebilir. Yetkiyi paylaşma konusunda isteksiz davranabilir.
Kurallara uyabildiği gibi bazı durumlarda kendi kurallarını da tercih edebilir. Zaman zaman kuralları esnetme ihtiyacı duyabilir. Öğrenci, bazı durumlarda kısa yolları tercih edebilir. Kurallara uyma konusunda durumsal bir tavır gösterir.
Kendini başarıya odaklayacak düzeyde başarı tutkusuna sahiptir. Öğrencinin kolay pes etmeyeceği ifade edilebilir. Başarma isteğini yoğun biçimde hissedebilir. Kaybetmekten pek hoşlanması beklenmez. Gereğinde, hedefe ulaşmak için normların dışına çıkabilir. Elde ettiğiyle pek yetinmeyeceği öngörülebilir. Daha fazlasını isteyecektir. Kendini genelde bu yönde motive edebilir. Statü ve imaj bazen çok önemli hale gelebilir. Başarı için gerekiyor ise duygularından soyunabilir. Kendini bir şeklide ortaya koymaktan hoşlanabilir. İşe bağlılığı; işin, başarının bir gereği olarak görür. Bunun için zaman zaman tahakküm yoluna başvurabilir. Öğrenci, takdir edilmediği ya da statü beklentisi karşılanmadığında verimi düşebilir.
Öğrenci esneklik-katılık konusunda ortalama bir değere sahiptir. Uzlaşma konusunda durumsallık gösterir. Bazı durumlarda esnek olabilirken bazı durumlarda da katı davranabilir. Bazen salt değer yargılarını devreye sokarak önceki deneyimleri olguları baz alarak tekrarlayan kararlar verebilir. Opsiyonları her zaman açık tutmayabilir. Yeni deneylere zaman zaman olumlu yanıt verebilir. İstek duyarsa empati yapabilir. Karar sürecinde bazen farklı yollar aramaktan, keşfetmekten hoşlanırsa da bildik yollar öğrenciye daha güvenli gelebilir. Terminlere uyum konusunda denetlenmeli ve isteklendirilmelidir. Daha baskın bir görüş, kişi, durum karşısında konumunu bazen sabit tutamayabilir. Karşı tarafı kabule zorlamayı gerektiren işlerde zaman zaman sıkıntı yaşayabilir.
• Tertipli, düzenli bir yapı, seçilen pozisyon itibariyle öğrencinin başarısına katkı sağlayacaktır.
• Anlatılanı anlama, algılama ve ifade etme konusunda pozisyonun beklentisinin üstünde bir potansiyele sahip olması, öğrencinin performansına olumlu katkı yapabilir.
• Seçilen alan ve pozisyon itibariyle baskıyı göğüsleme kapasitesi, zorlukların üstünden gelmede, yaşayacağı stresi ve krizleri yönetebilme noktasında öğrenciye önemli avantaj sağlayacaktır.
• Öğrenciyle meslek eşleştirildiğinde, sahip olunan bireysel farkındalık düzeyi, öğrenebilme ve değişime karşı pozitif yaklaşım kapasitesini ortaya koymaktadır.
• Problem çözme yeteneğinin seçilen bu meslek itibariyle yüksek olması, karşılaşabileceği sorunların üstesinden gelebileceğini, sorunları doğru analiz edip yöntemleri doğru belirleyebileceğini göstermektedir.
• Seçilen meslek ele alındığında öğrencinin odaklanma kapasitesinin beklenenden iyi olması; hatadan uzak ve verimli çalışmasının önünü açacaktır.
• Değişim Yönetimi, İlişki Yönetimi, Psikolojik Bariyerleri Aşma Programı
• Kural ve Sınır Koyma, Zaman Yönetimi
• Empati Geliştirme, İlişki Yönetimi
• Tertipli, düzenli bir yapı, seçilen pozisyon itibariyle öğrencinin başarısına katkı sağlayacaktır.
• Anlatılanı anlama, algılama ve ifade etme konusunda pozisyonun beklentisinin üstünde bir potansiyele sahip olması, öğrencinin performansına olumlu katkı yapabilir.
• Seçilecek alan kreatif olmayı gerektiren bir meslekse hayal gücü, başarıya ulaşmada en önemli etkenlerden biri olacaktır.
• Seçilen alan ve pozisyon itibariyle baskıyı göğüsleme kapasitesi, zorlukların üstünden gelmede, yaşayacağı stresi ve krizleri yönetebilme noktasında öğrenciye önemli avantaj sağlayacaktır.
• Öğrenciyle meslek eşleştirildiğinde, sahip olunan bireysel farkındalık düzeyi, öğrenebilme ve değişime karşı pozitif yaklaşım kapasitesini ortaya koymaktadır.
• Problem çözme yeteneğinin seçilen bu meslek itibariyle yüksek olması, karşılaşabileceği sorunların üstesinden gelebileceğini, sorunları doğru analiz edip yöntemleri doğru belirleyebileceğini göstermektedir.
• Seçilen meslek ele alındığında öğrencinin odaklanma kapasitesinin beklenenden iyi olması; hatadan uzak ve verimli çalışmasının önünü açacaktır.
• Değişim Yönetimi, İlişki Yönetimi, Psikolojik Bariyerleri Aşma Programı
• Kural ve Sınır Koyma, Zaman Yönetimi
• Kural ve Sınır Koyma, Özdenetim
• Özdenetim
• Temkinli olmayı gerektiren alanlar için ayrıntıları önemsememe, planlamayı es geçme ve doğrudan çözüme odaklanma durumu hataları ve riskleri beraberinde getirebilir.
• Tertipli, düzenli bir yapı, seçilen pozisyon itibariyle öğrencinin başarısına katkı sağlayacaktır.
• Anlatılanı anlama, algılama ve ifade etme konusunda pozisyonun beklentisinin üstünde bir potansiyele sahip olması, öğrencinin performansına olumlu katkı yapabilir.
• Seçilen alan ve pozisyon itibariyle baskıyı göğüsleme kapasitesi, zorlukların üstünden gelmede, yaşayacağı stresi ve krizleri yönetebilme noktasında öğrenciye önemli avantaj sağlayacaktır.
• Problem çözme yeteneğinin seçilen bu meslek itibariyle yüksek olması, karşılaşabileceği sorunların üstesinden gelebileceğini, sorunları doğru analiz edip yöntemleri doğru belirleyebileceğini göstermektedir.
• Seçilen meslek ele alındığında öğrencinin odaklanma kapasitesinin beklenenden iyi olması; hatadan uzak ve verimli çalışmasının önünü açacaktır.
• Değerler ve İlkeler Eğitimi, Empatik Yaklaşım
• Değişim Yönetimi, İlişki Yönetimi, Psikolojik Bariyerleri Aşma Programı
• Kural ve Sınır Koyma, Zaman Yönetimi
• Öğrencinin sorumluluk düzeyinin pozisyonun gereğinden az olması kararlarının arkasında durabilme bakımından sıkıntılar yaratabilir.